V60 recept
Hario V60 je jedan od najpoznatijih načina pripreme kafe. V60 je dobio ime po uglu koji formira njegov V-oblik. Žlebovi na unutrašnjoj strani kapaljke podržavaju ekstrakciju duž bočne strane filtera.
Ova potpuna filtracija stvara izuzetno čiste ukuse, dok papirni filter takođe omogućava da prođu i poneka ulja kafe.
Recept
- Kafa - 18g
- Voda - 300g
- Temperatura vode - 99'C
- Granulacija kafe - srednje sitna
- Vreme trajanja 2:45 - 4:00
Korak 1 - Stavite filter u V60 i koristeći toplu vodu iz česme dobro navlažite filter. U ovoj fazi je bitno da pustite vodu da slobodno iscuri iz filtera, nemojte obrtati V60 kako biste izbacili vodu što pre. Ovo je bitno jer ne želimo da prekinemo prijanjanje koje filter ima za V60. Ovaj korak ima i dve prednosti - oslobađa se preostalog ukusa papira iz filtera dok prethodno zagreva vaš V60 za prelivanje.
Korak 2 - Pažljivo rasporedite kafu u sredinu vašeg V60. U ovom trenutku možete par puta lagano udariti V60 kako biste izravnali kafu i stvorili ravan krevet za nju. Nakon toga, vašim prstom napravite rupu u srediti kreveta kafe.
Korak 3 - Spremite vaš kettle, setujte tajmer i krenite da zalivate kafu, počevši od rupe koju ste napravili. Kada rupu popunite vodom, kružnim pokretima zalijte preostale suve delove kafe. U ovom koraku, želimo da iskoristimo 50 do 60 grama vode i zalijemo kafu u roku od 10-15 sekundi. Kada ste zalili kafu, uzmite vaš V60 i blago ga zarotirajte, kako bi se voda uspešno pomešala sa svom kafom i kako ne biste imali džepove nepokvašene kafe. Ovaj korak se naziva i Bloom fazon pripremanja kafe u kom kafa oslobadja CO2 i sprema se za ekstrakciju. Ova faza traje do 00:45 na tajmeru kada prelazimo na sledeći korak.
Korak 4 - Počevši od centra kreveta kafe, lagano, cirkularnim pokretima zalivamo kafu. Koncentričnim krugovima stižemo do ivica V60 i tu se zadržavamo, tj. zalivamo kafu samo po najvećem krugu. Ovo radimo sve dok ukupno ne iskoristimo 180 grama vode (zajedno sa prethodnim korakom). Vodu treba da sipate najkasnije do 1:05 na tajmeru.
Korak 5 - Pažljivo zarotirajte V60 par puta. Ovo radimo da bismo iznivelisali krevet kafe i eventualno uklonili potencijalne kanale koji su se napravili u njemu.
Korak 6 - Na tajmeru je 01:15 i mi počinjemo naše finalno zalivanje kafe. Počevši od centra kreveta kafe idemo ponovo koncentričnim krugovima do ivice i natrag. Sipamo sve dok ukupno ne iskoristimo 300 grama vode.
Korak 7 - Pažljivo još jednom zarotirajte V60 i sačekajte da se voda ocedi.
Uživajte u kafi!